En sund själ
i en sund kropp
Kontakt
Susanne Våhäniitty
Lindome
Tel: 0735-108470

Mail: susanne[at]activecorso.seMitt avelsmål

Är att få fram friska Cane Corso som man kan jobba med och ändå är rastypiska.
Mätbara resultat och tester är bra men det finns saker som jag tycker är viktiga utöver det, hälsa består av en hund som är fri från generella hälsoproblem t.ex. allergier eller klåda, som inte lätt får infektioner, att den håller för belastning av olika slag, att den inte är överdriven i sin byggnad fysiskt och inte heller har ett övermått att stress eller osäkerhet. En hund ska vara sund både mentalt, exteriört och fysiskt för att ha en bra hälsa. Jag vill heller inte använda avelshundar som har en för hög procentandel valpar efter sig, detta ger bara problem i nästa led eftersom så många hundar då blir släkt med varandra vilket till slut ger inavel.

 

Min prioritering på avelsdjur är:

Friska avelshundar

Avelsdjur som har bra höfter på röntgen utan pålagringar, helst fria (alltså A eller B). Bra höfter påverkar också arbetsförmågan vilket jag tycker är viktigt.

Mentalitet och arbetsförmåga

Jag vill ha ett officiellt resultat antingen ett genomfört BPH eller en MH-beskrivning.

Jag vill utveckla rasen gällande arbetsförmåga, jag anser att det är viktigt att föräldradjuren har visat att det går att jobba med rasen Cane Corso. Avelshundarna måste vara mentalt stabila.

Extriör

Avelshundarna måste ha fått minst en Excellent i kvalité på en officiell utställning.

Inavelsgrad

Inavelsgraden får inte överstiga 6.25 % i enskild parning. Jag anser att en hög inavelsgrad drar med sig problem med lynnet på hundarna dessutom kan det ge andra mer långtgående problem för rasen. 

Jag följer dessutom SKK:s grundregler och RACC:s grundkrav och avelsrekommendationer. Jag är medlem i SKK, SBHK, SBK och RACC.

 

Mina valpköpare:

Vad ger jag då mina valpköpare:

Livslång rådgivning angående deras valpar.

Ärlighet gällande rasen och valda avelshundar.

Råd och hjälp vid utställning och arbete med deras valpar.

Doldafelsförsäkring, denna gäller upp till 3 år enligt konsumentköplagen.

Vad önskar jag av mina valpköpare:

Röntgen av höfter och armbågar.

BPH eller MH-beskrivning

Jag kommer att betala tillbaka 1500 SEK till alla valpköpare som röntgar Hd/Ad och dessutom genomför ett BPH eller en MH-beskrivning. Detta är väldigt viktig för mig i mitt fortsatta avelsarbete därför väljer jag att göra detta.

Någon form av aktivering av sin hund, vad det är spelar ingen roll bara hunden får lov att arbeta med hjärnan.